Zorgen voor je zieke vader of moeder, voor je partner of voor een vriend of vriendin: steeds meer mensen worden mantelzorger. Dat kan een hele belasting zijn, zeker als je ouders verder weg wonen en je veel moet reizen. Een mantelzorgwoning aan of bij je eigen huis kan uitkomst bieden. Maar dat kan wel financiële en fiscale gevolgen hebben. We zetten de aandachtspunten voor je op een rij.
DE KOSTEN VAN DE MANTELZORGWONING
De mantelzorgwoning is een tijdelijke woning. De kosten van de aanschaf van de woning of van de verbouwing van bijvoorbeeld jouw garage tot een mantelzorgwoning, zijn daarom niet aftrekbaar. Je kunt dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Ook geldt de investering in de mantelzorgwoning niet als aftrekbare zorgkosten. Het goede nieuws is dat de mantelzorgwoning niet meetelt voor je WOZ-waarde.
SCHENKBELASTING
Goed om te weten: degene die de mantelzorgwoning betaalt, wordt niet altijd automatisch ook eigenaar. Stel dat er een mantelzorgwoning in jouw tuin komt en jouw vader of moeder betaalt deze woning. Dan kun jij toch de eigenaar worden. In dat geval kan de belastingdienst dit zien als een schenking aan jou. En dat betekent dat er mogelijk schenkbelasting betaald moet worden. Wil je dit voorkomen, dan kun je door het vestigen van een opstalrecht regelen dat je vader of moeder eigenaar wordt van de mantelzorgwoning en niet jij.
UITKERINGEN EN TOESLAGEN
Als degene voor wie jij zorgt op jouw adres ingeschreven staat, kan dat financiële gevolgen hebben. Krijg jij of degene voor wie je zorgt een uitkering? Dan bestaat de kans dat je gekort wordt op je uitkering. Want, zo is de redenering, samenwonenden kunnen de kosten van wonen en levensonderhoud met elkaar delen. Ook de zorg- of huurtoeslag kan veranderen als je elkaars toeslagpartner of medebewoner wordt. Hou hier goed rekening mee!
WEL OF GEEN EIGEN HUISNUMMER
Is het financieel nadeel van samenwonen op één adres groot? Dan kun je overwegen om voor de mantelzorgwoning een eigen huisnummer aan te vragen bij de gemeente. Voor alle financiële regelingen, zoals uitkeringen en toeslagen, zijn beide huishoudens dan zelfstandig. Let er wel op dat je dan wel met andere kosten te maken krijgt, zoals gemeentelijke heffingen. Die moet je dan immers ieder apart betalen. Maak dus een rekensom voordat je een eigen huisnummer aanvraagt.
Heb je vragen over wat in jouw situatie de beste beslissingen zijn rond een mantelzorgwoning? Neem dan gerust contact met ons op.