Wat is een testament?
In uw testament legt u vast wat er met uw bezittingen en schulden moet gebeuren na uw overlijden. Denk hierbij onder andere aan uw geld, uw woning, inrichting, juwelen, etc. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Vaak is dat niet zoals de overledene het gewild zou hebben en kan dit zorgen voor onnodige kosten of verdriet bij de nabestaanden.
Een testament is een notariële akte waarin u aangeeft wie uw erfgenamen zijn en wie wat krijgt na uw overlijden. Het is ook mogelijk om toekomstige situaties op te nemen. Bijvoorbeeld als u kinderen krijgt of uw partner gaat hertrouwen na uw overlijden. Of juist wettelijke erfgenamen onterven. Voor het afhandelen van uw nalatenschap benoemt u een executeur in het testament.
Wilsbekwaam
Om een testament te kunnen maken, moet u wilsbekwaam zijn. U moet in staat zijn de gevolgen van uw testament te begrijpen. Als de notaris twijfelt of u wilsbekwaam bent, bijvoorbeeld vanwege een geestelijke stoornis of dementie, zal deze niet zonder meer een testament opstellen. Als er een testament is gemaakt en later wordt vastgesteld dat u op dat moment niet wilsbekwaam was, is het testament niet geldig.
Hoe zit het wettelijk erfrecht in elkaar
Of iemand volgens de wet erfgenaam is, hangt af van de relatie tot de overledene. De wet kent vier groepen erfgenamen:
- Partner, kinderen en hun afstammelingen
- Ouders, broers, zussen en afstammelingen
- Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten
- Overgrootouders en hun afstammelingen