
Zonder levenstestament laat je jouw familie in de kou staan!
Maria (68) dacht dat een levenstestament niet nodig was: “Mijn kinderen weten wel wat ik wil.” Tot haar zus een herseninfarct kreeg. Niemand kon bij haar rekeningen komen, zelfs niet voor het betalen van de zorg. Het duurde maanden voordat via de rechter alles geregeld was. “Die stress gun ik mijn kinderen niet”, zegt ze nu.
Onwetendheid
Als notaris zie ik te vaak families die vastlopen omdat er niets geregeld is. Door onwetendheid hoor ik de meest wisselende excuses om niet te regelen. Zoals:
“Dat is toch alleen voor rijke mensen?”
of
“Mijn kinderen regelen dat wel”
En ondertussen zie ik vaak als het te laat is met lede ogen aan hoe ouderen zichzelf en hun naasten tekort hebben gedaan. En welke stress en verdriet dat kan veroorzaken.
Harde werkelijkheid
Dit is vaak de harde werkelijkheid zonder levenstestament:
- Je partner of kinderen kunnen niet bij je bankrekeningen, ook niet voor het betalen van je zorg.
- Belangrijke beslissingen over je medische behandeling kunnen vertraging oplopen.
- Je woning kan niet worden verkocht als dat nodig is voor je zorg.
- Je bedrijf komt stil te liggen als je zelf niet meer kunt handelen.
- Je kinderen moeten naar de rechter voor een bewindvoering, wat maanden kan duren.
- Je naasten hebben geen zeggenschap over je persoonlijke verzorging en welzijn. Er wordt volgens de Nederlandse wetgeving een vreemde aangewezen.
En waarom je jouw wensen wel zou moeten vastleggen in een levenstestament?
Met een levenstestament regel je:
- Wie je financiële zaken mag behartigen.
- Wie medische beslissingen mag nemen als jij dat niet meer kunt.
- Welke medische behandelingen je wel of niet wilt.
- Wie je sociale media en digitale nalatenschap beheert.
- Waar je wilt wonen als zelfstandig wonen niet meer gaat.
- Wie je huisdieren verzorgt en wat er met ze gebeurt.
- Welke wensen je hebt voor je persoonlijke verzorging.
- Hoe je vermogen beheerd moet worden.
Jonge mensen snappen het wel
Wat me opvalt, jonge mensen snappen het vaak wél. Het is een gesprek dat ik steeds vaker hoor: jonge mensen die hun ouders proberen te overtuigen van het belang van een levenstestament.
“Pap, je moet echt een levenstestament regelen”, zei een cliënt tegen haar vader. “Ik heb het al geregeld met mijn partner, waarom doe jij het niet?”
Of een andere jonge client: “Ik wil gewoon dat alles goed geregeld is. Als er iets gebeurt, weet mijn partner precies wat ik wil.”
Jonge mensen zien een levenstestament als een praktische voorzorgsmaatregel, net zoals een verzekering of een spaarrekening voor onverwachte uitgaven.
De nieuwe generatie komt meestal ook goed geïnformeerd binnen. Ze hebben verhalen gehoord van vrienden die in de problemen kwamen toen hun ouders handelingsonbekwaam werden. Of ze kennen iemand die door ziekte tijdelijk de regie kwijt was. Deze ervaringen zetten hen aan het denken. Ze nemen het zekere voor het onzekere en leggen alles tijdig en zorgvuldig vast.
Rust en zekerheid
Een levenstestament betekent rust en zekerheid. Voor jezelf én je naasten. Je voorkomt ermee dat je kinderen of naasten voor moeilijke keuzes komen te staan of dat ze machteloos moeten toekijken omdat ze niets kunnen regelen. En dan komt het besef dat goed regelen niet duur is. Als het misloopt kost het je veel meer.
Wil je meer weten over wat een levenstestament voor jou kan betekenen? Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Dan bespreken we rustig je wensen en mogelijkheden. Want goede zorg voor je naasten begint met het maken van heldere afspraken.