Soms lijkt het of de notaris alleen maar moeilijke vragen stelt. Vooral bij mensen op leeftijd is het op een notariskantoor vaak ‘alle hens aan dek’. Maar waarom stelt een notaris zo veel moeilijke vragen, denk je? Dat is bepaald niet zonder reden!
Afspraak om testament te wijzigen door één van de kinderen
Zoals iedere notaris maakt ook Christian de Kok het met enige regelmaat mee. Er is een afspraak gemaakt door één van de kinderen of iemand die zo nu en dan in het huishouden helpt. Ze willen ‘even’ regelen dat de man of vrouw op hoge leeftijd het testament wijzigt.
En wonder boven wonder is juist de persoon die een afspraak heeft gemaakt degene die tot enige erfgenaam moet worden benoemd. Bij ons gaan dan de eerste alarmbellen af……. ‘alle hens aan dek’, dus.
Onder vier ogen
De afspraakmaker begrijpt vaak niet dat de notaris onder vier ogen wil praten met de persoon die het testament wil maken of aanpassen. En dat daar speciale richtlijnen op van toepassing zijn. Als notaris moet je je namelijk ook in dit soort gevallen aan strenge protocollen houden.
En dat heeft maar één reden: 𝗼𝘂𝗱𝗲𝗿𝗲 𝗺𝗲𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗴𝗲𝗻 (𝗙𝗜𝗡𝗔𝗡𝗖𝗜𝗘𝗘𝗟) 𝗺𝗶𝘀𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸.
Richtlijnen ter bescherming
Soms omdat ze verward kunnen zijn. Je kunt denken aan een vorm van dementie. Maar het kan ook zijn dat er bovenmatige druk op hen wordt uitgeoefend, en dat ze zich afhankelijk voelen in het dagelijkse leven van de afspraakmaker die tot erfgenaam zou moeten worden benoemd.
En nu denk je misschien dat dit een uitzondering is? Helaas, het komt regelmatig voor.
Is het dan niet juist geweldig dat er strakke richtlijnen (protocollen) zijn voor dit soort situaties?! Wil je wat meer uitleg over deze protocollen en hoe het werkt, kijk dan hier.
De notaris biedt bescherming
De notaris is de functionaris die bescherming geeft. Die ervoor zorgt dat er geen rare financiële zaken gebeuren met deze vaak kwetsbare mensen. Denk er maar eens over na. “Het is maar goed dat er notarissen zijn.”