Nieuwe dynamieken in moderne gezinsstructuren brengen unieke uitdagingen met zich mee. Het fenomeen van een samengesteld gezin geeft een andere kijk op de gangbare ideeën over nalatenschap. Denk aan een huishouden waar verschillende gezinnen samenkomen onder één dak. Plotseling overlijden kan de vraag oproepen: hoe regelen we nu de erfenis eerlijk en zorgvuldig? Op zo’n moment ontstaan soms schrijnende situaties.
Wat zijn jullie wensen?
Veel mensen denken dat de overlevende partner alles moet kunnen blijven gebruiken: het huis, de spullen, de auto, de bankrekening. Getrouwde koppels hebben die zekerheid door de wet. Voor samenwoners is dit anders en bij een samengesteld gezin is dat niet zomaar geregeld. Daarom raad ik aan om ongeacht de relatievorm, zorgvuldig een testament op te stellen. En om na te denken over huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract om de overblijvende ouder en de kinderen te beschermen.
Stel dat …
Stel dat je wil dat na je dood je overblijvende partner in het huis kan blijven, maar dat het huis uiteindelijk naar je eigen kinderen gaat. Of dat je achtergebleven partner het huis kan kopen uit de erfenis en de waarde pas later aan de kinderen uitgekeerd wordt. Zo’n scenario kan uitgewerkt worden in een testament.
Misschien wil je dat je stiefkinderen net zo veel erven als je eigen kinderen. Omdat ze samen zijn opgegroeid of omdat je jullie het vermogen als gezamenlijk nalatenschap ziet. Dit is testamentair te regelen en fiscaal worden stiefkinderen gelijk behandeld.
Onterven
Wat soms ook gebeurt is dat de stiefouder de band met de stiefkinderen verliest en besluit hen te onterven. Jouw kinderen erven dan niet meer van hun stiefouder. Ook hier kan in een testament vooraf rekening mee worden gehouden.
Regel het goed
Vermijd pijnlijke gevallen. Er zijn zoveel factoren in samengestelde gezinnen die aandacht verdienen. Door deze zaken goed te regelen, kunnen veel problemen voorkomen worden. https://ekonotaris.nl/diensten/testament