Het aantal samengestelde jonge gezinnen in Nederland groeit gestaag. Iedereen kent wel een samengesteld gezin in zijn of haar omgeving. Naast veel organisatorische afspraken moet je echter ook denken aan goede afspraken wat te doen bij langdurige ziekte of overlijden. Hoe regelt u dit op de juiste manier?
Wat laat ik na én aan wie?
Het regelen van een nalatenschap bij een samengesteld gezin ligt altijd erg gevoelig. Het is niet eenvoudig om zo’n erfenis te regelen. De kinderen hebben moeten wennen aan de situatie dat ze hun eigen ouder moeten ‘delen’ met de nieuwe partner. Die gevoeligheid is goed te begrijpen. Daarom is het belangrijk dat de ouder die een nieuwe liefde heeft gevonden na een echtscheiding of een overlijden van zijn/haar partner de erfenis, dan wel de nalatenschap goed regelt.
Zorg dat u in ieder geval een samenlevingscontract laat opmaken, trouwt onder huwelijkse voorwaarden en nog beter: een testament laat opmaken. Wist u dat bij het hertrouwen het zomaar kan gebeuren dat uw kinderen een deel van de erfenis moeten afstaan aan een stiefouder? De huidige wetgeving voorziet in bescherming van de langstlevende (stief) ouder. Om dit te voorkomen dient u deze afspraken vast te leggen in een testament.
Spullen met bijzondere waarde
Wanneer u na uw overlijden een specifiek bezit wilt nalaten aan een van uw kinderen, dan is het goed dit vast te leggen in een testament. In het testament wordt dan het zogeheten legaat opgenomen, waarin beschreven staat wat u na wilt laten aan én aan wie.
Stiefkinderen
Zonder testament zijn stiefkinderen niet zomaar uw erfgenaam. Als u wilt dat uw stiefkinderen evenveel krijgen als uw eigen kinderen, dan moet u dit speciaal vastleggen in een testament. In uw testament kunt u dan opnemen dat ze meedelen in de wettelijke verdeling. Uw stiefkinderen hebben dan recht op hetzelfde deel als uw eigen kinderen. U kunt ze ook tot erfgenaam benoemen voor een kleiner of groter deel dan uw eigen kinderen.
Wie zorgt er voor mijn minderjarige kinderen?
Zijn de kinderen nog jong? Dan is het goed om naast de nalatenschap ook stil te staan bij de vraag, “Wie gaat er voor mijn kinderen zorgen wanneer ik er niet meer ben?”. Zeker in een situatie van echtscheiding of samengesteld gezin is het goed dit onderwerp te bespreken en afspraken hierover vast te leggen. Deze vraag houdt mij als notaris ook bezig. Vraagt u zich nu af of u dit goed heeft geregeld? Wilt u meer weten? Wordt dan lid van de gratis facebook Community ‘Nalatenschap voor het jonge gezin’.
Link: https://www.facebook.com/groups/nalatenschapjongegezin
Via deze groep blijft u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en kunt u overleggen met gelijkgestemden. Binnenkort geef ik ook een kennissessie over deze complexe materie. Deze is zeker de moeite waard om bij te wonen.