Ondanks de huidige inspanningen van overheid en marktpartijen loopt het woningtekort tot 2024 op van 279.000 tot 316.000 woningen. Hier worden vooral de starters en senioren de dupe. Vooral het gebrek aan geschikte seniorenwoningen zorgt voor slechte doorstroom in de huidige markt.
Doorstroming mogelijk door meer zorgvastgoed en ouderenwoningen te bouwen
Bij het bouwen van nieuwe woningen is het belangrijk om goed te kijken naar de (verwachte) demografische ontwikkelingen in de regio’s. In de periode tot 2030 wordt een toename verwacht van 40 procent van het aantal 75-plushuishoudens met lichte tot zware mobiliteitsbeperkingen. Juist voor deze doelgroep is meer aanbod nodig, vooral voor de modale klasse in zowel het huur- als het koopsegment. Op het moment dat deze doelgroep doorstroomt naar nieuwe geschikte woningen heeft dat direct effect op de doorstroommogelijkheden voor andere woningzoekers zoals starters en gezinnen. Het heeft dus direct effect op de woningmarkt.
Gelukkig blijkt uit onderzoek dat zorgvastgoedinvesteringen zeer in trek zijn bij diverse beleggers. Ook wil 64 procent van de woningcorporaties meer investeren in zorgvastgoed en seniorenwoningen.
Wat is een geschikte seniorenwoning?
Een geschikte seniorenwoning is een woning die in de buurt staat van voorzieningen, zoals winkels en het openbaar vervoer. Een ander gemis aan het huidige aanbod is het gebrek aan tuin of groen. Je ziet dan ook veel vraag naar geclusterde woonvormen, waarbij een gemeenschappelijke ruimte wordt gedeeld, zoals een woonkamer, tuin of patio. Als laatste is de nabijheid en bereikbaarheid van kinderen en kleinkinderen een belangrijk aspect voor ouderen tijdens hun zoektocht.
Het begint bij het tekort aan geschikte woningen voor senioren. Dit is de eerste prioriteit. Daarna is het belangrijk om senioren goed te begeleiden naar hun nieuwe woonomgeving. Dit kan doorverhuishulp aan te bieden of contactpersonen aan te wijzen voor hulpvragen als kleine klusjes of sociale integratie. Steeds meer woningcorporaties zijn zich bewust van dit probleem en gaan met de ouderen in gesprek en proberen ze warm te maken voor een eventuele verhuizing.
Was een hypotheek maar net zo makkelijk te delen als een huis…
De krappe woningmarkt zorgt ervoor dat steeds meer kinderen en ouder wordende ouders bij elkaar gaan wonen.. Dit wordt ook wel een kangaroo woning genoemd. Helaas is het nog niet zo makkelijk om hypothecaire of financiële afspraken te maken voor deze nieuwe vorm van samenwonen. Een notaris kan hierbij helpen. De inwonende ouders kunnen een contract opstellen bij de notaris. Hierin worden duidelijke afspraken over de kostenverdeling gemaakt tussen de ouders en het kind. Verder wordt afgesproken op welke juridische basis de inwoning is gestoeld. Dit is van belang als de ouders toch naar het verpleeghuis moeten vertrekken of overlijden.
eKo notaris ondersteunt in deze nieuwe fase in het leven. Wij helpen en adviseren u bij het maken van duidelijke (financiële) afspraken zodat een hypotheekadviseur op basis hiervan een passende offerte of advies kan geven.
Neem contact op met ons om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.