De aankoop van een woning is een feestelijk moment. De hypotheekaanvraag is officieel rond en bijna mag je je dan daadwerkelijk de nieuwe eigenaar noemen. De afsluiting van mogelijk een lange zoektocht of administratief proces. De volgende stap is het maken van een afspraak bij de notaris. Als je een woning gaat kopen, moet je dit namelijk officieel laten vastleggen bij de notaris. In de meeste gevallen heb je dan een hypotheek- en een leveringsakte nodig. Nadat de akten zijn gepasseerd is de woning officieel van jou.
Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is een notaris onmisbaar. Je moet beslissingen nemen over zaken waar je misschien niet veel vanaf weet. Wij gelukkig wel. Daarom begeleiden wij jou graag door deze belangrijke fase in je leven. Maken het inzichtelijk en begrijpelijk. Dan heb je alle rust om ervan te kunnen genieten!
Met de akte van levering (transportakte) word je eigenaar van de woning. Wij maken deze akte op aan de hand van de eerder getekende koopovereenkomst.
Heb je daarnaast een hypotheek voor jouw woning? Dan maken wij ook de hypotheekakte op. Hierin staat dat je jouw woning in onderpand geeft in ruil voor het krijgen van de geldlening. Bovendien staan de hoogte van de hypothecaire inschrijving en de hypotheekrente in de hypotheekakte.
Hiervoor kun je bij eKo notaris terecht:
- Huizenoverdracht
- Oversluiten van je hypotheek
- Een tweede hypotheek
- Aankoop van bedrijfsmatig onroerend goed
- Vestigen van erfdienstbaarheden
- Uitgifte in opstal en erfpacht
- Splitsingsaktes
Wat doet een notaris in dit traject?
Als notaris moeten wij een aantal stappen doorlopen voordat de leveringsakte en hypotheekakte opgesteld en getekend kunnen worden. Zo zorgen wij ervoor dat jouw aankoop juridisch en fiscaal in orde is.
- Persoonsgegevens opvragen uit de Basisregistratie Personen.
- De identiteit vaststellen van alle personen die bij de akte betrokken zijn.
- Nakijken of de betrokken personen het huis ook mogen verkopen. Zo kijkt de notaris naar eventuele faillissementen of een echtscheiding.
- Bij het Kadaster nakijken of er hypotheken of beslagen op het huis rusten.
- Onderzoeken of er sprake is van erfdienstbaarheden, zoals erfpacht of een recht van overpad.
- Nagaan of er beperkende bepalingen in de vorige leveringsakte zijn opgenomen, zoals boetebepalingen.
- Toezicht houden op de betaling van een eventuele waarborgsom of afgifte bankgarantie.
- Opvragen hypotheekgelden.
- Controleren of volledige aankoopsom gestort is.
Maar bij eKo notaris gaan we net een stapje verder. We kijken graag met je mee hoe niet alleen zorgeloos de aankoop van je nieuwe woning kunt regelen, maar ook hoe je zorgeloos kunt blijven wonen. Door te kijken of je alles goed geregeld hebt. Zodat jij en je dierbaren niet voor onverwachte verrassingen komen te staan mocht er iets gebeuren. Vraag ernaar tijdens je afspraak.
Koop jouw woning met toekomstvisie
Alle cliënten* van eKo notaris die een akte op het gebied van wonen laten opmaken krijgen gratis toegang tot deze cursus.
* Dit geldt ook voor cliënten die via een hypotheekadviseur of makelaar worden doorverwezen naar eKo notaris. Nog geen cliënt van eKo notaris? Op het moment dat je naderhand de akte laat opmaken door eKo notaris wordt het aankoopbedrag in mindering gebracht op je factuur.