De huizenmarkt en alles wat erin gebeurt houdt ons al tijdenlang bezig. Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van woningaanbod tot energieprijzen en –transitie. Helaas is dit niet altijd positief. Binnen de grote uitdagingen die de huizenmarkt momenteel met zich meebrengt voor kopers, zien we een nieuwe trend die groeit in populariteit; De Tiny-House beweging.
Wat is een tiny house?
Een Tiny House is zoals de letterlijke vertaling al zegt; een klein huis. Het is een trend die is overgewaaid uit Amerika, waar de Tiny House beweging al langere periode erg populair is. Bij een tiny house woon je in een huis dat in het algemeen niet groter is dan 50m2, maar in de meeste gevallen nog kleiner.
Dat de tiny house trend nu groeit in populariteit is niet vreemd in deze periode. De verhitte huizenmarkt, de stijgende kosten, de behoefte aan meer vrijheid en de aandacht voor het klimaat en onze ecologische voetafdruk, zorgt ervoor dat mensen kleiner en meer flexibel willen wonen.,
Waarom en wanneer is een tiny house het overwegen waard?
Klein wonen is niet voor iedereen weggelegd. De drijfveren die iemand persoonlijk heeft, zijn erg belangrijk bij de keuze voor een tiny house.
Er zijn diverse redenen waarom mensen een tiny house verkiezen of overwegen:Klein wonen is financieel interessant
Behoefte aan een groene omgeving en/of een minimalistische leefstijl
Meer vrijheid en flexibiliteit op het gebied van wonen
De ecologische voetafdruk kleiner maken
Klein wonen vergt aanpassing in leefstijl. Dat moet passen. Wat we in de praktijk zien is dat als kostenoverweging de grootste drijfveer is, dit meestal niet genoeg is om het tiny house leven vol te houden.
Voor veel jongeren is het echter een interessante ontwikkeling. Het biedt de mogelijkheid om toch een woning te kopen en daarnaast financiële ruimte te hebben voor andere zaken(zoals een buffer voor het opzetten van een eigen bedrijf of vrijheid om te reizen en alvast de financiële toekomst veilig te stellen). Daarnaast is een keuze voor klein, eenvoudig en groen wonen voor meer (mentale) ruste een veelgehoord argument. Tel daarbij op dat veel werkende jongeren uit een appartement of studentenkamer komen, dan is deze overstap qua beleving klein.
Een tiny house varieert enorm in prijs. Er is veel verschil in type tiny house. Een aantal tiny houses zijn verplaatsbaar. Ook zijn er opties om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Al deze mogelijkheden kosten geld. De prijs van een tiny house op een vaste kavel kan oplopen tot 100.000 euro. Een verplaatsbare tiny house kost circa 60.000 euro. Door zelf te bouwen kunnen kosten worden bespaard door bijvoorbeeld het gebruiken van tweedehands materialen. Bijkomend voordeel is dat dit direct bijdraagt aan het duurzame en ecologische karakter.
Ondanks de voordelen van een tiny house zijn er ook nog enkele uitdagingen. De ruimte voor het plaatsen van een tiny house is nog beperkt. Beschikbare grond is schaars, omdat gemeenten en projectontwikkelaars meer verdienen aan het ontwikkelen van appartementencomplexen en reguliere woonwijken. Toch groeit het aantal opties en initiatieven sterk en zien we met name aan de randen van steden of dorpen steeds meer mogelijkheden en wordt ook meer aandacht besteedt aan tijdelijke bewoning van braakliggende terreinen.
Een hypotheek voor een tiny house
Een hypotheek afsluiten voor een tiny house is helaas minder eenvoudig dan de aankoop van een gewone woning. Banken zijn gebonden aan wetgeving die eisen stelt met betrekking tot omgevingsvergunningen en de voorwaarde dat een huis aan de grond vastzit en dat een kavel in bezit moet zijn of erfpacht moet hebben. Daarnaast zijn ook de verzekeringskosten hoger omdat veel tiny houses van meer ‘risicovol’ materiaal gemaakt zijn.
Een tweede uitdaging is dus het vinden van de ruimte voor je tiny house. Bouwgrond is schaars en met appartementencomplexen is voor gemeenten en projectontwikkelaars simpelweg meer te verdienen.
Toch groeit het aantal opties en initiatieven sterk en zien we met name aan de randen van steden of dorpen mogelijkheden komen, of bijvoorbeeld op tijdelijk braakliggende terreinen.
Roerend of onroerend goed?
Het onderscheid is voor de koper van een tiny house van wezenlijk belang. Wordt de tiny house aangemerkt als onroerend, dan dient de levering van de tiny house bij verkoop, net als bij een normale woning, plaats te vinden via de notaris. Bovendien is er mogelijk overdrachts- en onroerende zaakbelasting verschuldigd. Een ander belangrijk aspect is natrekking. Wordt de tiny house nagetrokken, dan betekent dit dat de eigenaar van de grond ook eigenaar wordt van de daarop geplaatste tiny house. Met name op plekken, zoals recreatieparken, waar de grond niet wordt gekocht, is het van belang om in dat geval een beperkt recht te vestigen om natrekking te voorkomen.
Benieuwd naar je opties in de huizenmarkt of al een huis gevonden waarvoor je zaken goed wilt regelen? Neem dan eens contact op met onze adviseurs Cinthia en Nino.