Stel je voor, je koopt een nieuw huis. Alles is geregeld, je verhuist en je richt het leuk in. En dan… zakt je waterbed door de vloer!
Grrrrrrr ……!*#%@
Schuld
Dat is de schuld van… ja van wie eigenlijk? Wat hier speelt, noemen we onderzoeksplicht. Als jij niet eerst aan de verkoper vraagt of het plaatsen van een waterbed mogelijk is, dan is het jouw eigen schuld als je loodzware waterbed door de vloer zakt.
Omdat je als koper een onderzoeksplicht hebt.
Dus voordat je een waterbed plaatst, vraag je eerst aan de verkoper of de vloer hiervoor geschikt is. Zegt hij nee, dan plaats je het op eigen risico. En ook als je het niet vraagt, is het je eigen schuld als het bed door de vloer zakt.
Inspectie
Dus als je een huis koopt, moet je de woning grondig inspecteren om onaangename verrassingen te voorkomen, en is het slim om eerst goed te vragen naar de bouwtechnische staat.
Zit je met twijfels over het onderhoud? Vraag de verkoper of de makelaar het hemd van het lijf. En als je het niet vertrouwt, is een bouwkundige keuring een slimme zet. Dit bewijst ook dat je je huiswerk hebt gedaan en je voldoet aan de onderzoeksplicht. Bovendien, een keuring kan gewoon binnen de bedenktijd, zonder het koopproces te vertragen.
Informatieplicht
En er is ook zoiets als informatieplicht.
Dat betekent dat de verkoper jou moet informeren over alles wat je moet weten voordat je iets koopt. Denk aan de kosten, maar ook aan wat je precies koopt. Deze informatie moet duidelijk en makkelijk te vinden zijn. Geen kleine lettertjes dus.
Kortom, goed kijken en vragen stellen bespaart je een hoop gedoe. En de verkoper? Die moet gewoon vertellen waar het op staat. Zo simpel is het.
Informatie- en onderzoeksplicht bij de notaris
Als notaris kom ik ook vaak informatieplicht en onderzoeksplicht tegen in mijn werk. Met één gemist document verandert het leven van een gezin ingrijpend. Om hartbrekende scenario’s te voorkomen zorg je ervoor dat jouw cliënten volledig geïnformeerd zijn over de gevolgen van hun keuzes. Daarmee zorg je ervoor dat liefde en leven, ook na een overlijden, respectvol en rechtvaardig behandeld worden.
Je bouwt zo niet alleen aan de toekomst van je cliënten, maar ook aan een nalatenschap van zorg en aandacht, waar het verleden en het heden respectvol samenkomen.
Tips & Tricks
- Controleer en vraag naar de bouwtechnische staat van de woning.
- Vraag naar de onderhoudshistorie.
- Vraag een bouwkundige keuring aan.
- Bespreek mogelijkheden voor het plaatsen van speciale objecten zoals een waterbed.
- Controleer juridische zaken zoals erfrecht of gemeentelijke bepalingen.
- Stel vragen over de buurt, zoals bestemmingsplannen of bekende overlast.
- Check de isolatie en energielabel.
- Onderzoek de financiële gezondheid van een eventuele Vereniging van Eigenaren (VvE).
- Bespreek de informatieplicht met de verkoper; vraag naar alle relevante zaken.
- Regel naast de koopovereenkomst de juridische documenten voor je nalatenschap bij een notaris.
Wil je meer informatie over je nalatenschap? Neem dan contact met ons op.