Wanneer is het een goed moment om na te denken over een testament. Later? “Later is al lang begonnen” zong Klein Orkest in 1984. Als u zich dat herinnert, dan is dit misschien wel het goede moment. Maar ook als u zich dit niet herinnert, want ook als u jonger bent kan een testament heel nuttig zijn.
Een testament is belangrijk voor iedereen die verantwoordelijkheden heeft. U kunt een testament zien als een verzekering: voor het geval dat. Bij een testament denken de meeste mensen in eerste instantie aan de toekomst. Het liefst aan de verre toekomst.
Maar ongelukken laten zich niet voorspellen, en iedereen kan getroffen worden door een ziekte die zich snel ontwikkelt. Zo snel dat er geen tijd is om zaken goed te regelen. Als u dan geen testament heeft, wordt uw nalatenschap geregeld volgens het erfrecht.
Grip op uw nalatenschap
Met een testament kunt u afwijken van de standaardverdeling van het erfrecht. Zo kunt u mensen die geen erfgenaam van u zijn volgens het erfrecht, toch aanwijzen als erfgenaam. Een testament biedt ook mogelijkheden als u iemand wilt uitsluiten van uw erfenis. Of wanneer u wilt dat uw erfenis op een andere manier wordt verdeeld als uw partner een nieuwe relatie begint.
Een testament is er ook voor onvoorziene situaties, zoals een ongeluk waarbij meerdere familieleden omkomen. In zo’n situatie kan uw erfenis heel anders worden verdeeld dan u zou willen. Daarom is het goed om de mogelijke scenario’s te overdenken voordat u een testament laat opstellen.
Uw huis en andere bezittingen
Een groot deel van uw vermogen zit waarschijnlijk in stenen: in uw huis. Uw huis valt onder de registergoederen: goederen die volgens de wet moeten worden ingeschreven in een register, zoals het kadaster. Als u het eigendom van een registergoed naar uw eigen wensen wilt verdelen, dan kunt u dat alleen doen door middel van een testament.
Als u aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten bezit, dan kan het ook goed zijn om hier afspraken over te maken. De waarde van deze producten verandert voortdurend en dat kan leiden tot onvoorziene gevolgen op het moment van verdeling. Goede afspraken zijn nog belangrijker als u handelt in derivaten.
Testament niet altijd nodig voor onroerende zaken
U heeft geen testament nodig om persoonlijke goederen te verdelen. Denk daarbij aan sierraden, kledingstukken, meubels of boeken. Zo lang het gaat om kleine hoeveelheden en beperkte waarden kunt u deze zaken nalaten in een codicil.
Een codicil is flexibeler dan een testament, want u kunt een codicil opstellen en wijzigen zonder notaris. Uw codicil is alleen rechtsgeldig wanneer u het met de hand heeft geschreven en iedere pagina heeft gedateerd en ondertekend.
Frustratie en verdriet voorkomen
De verdeling van een erfenis kan soms leiden tot frustratie en verdriet. De oorzaak is dan vaak niet het financieel bezit, maar emotie. Die emotie kan ontstaan door de verdeling van goederen met emotionele waarde. En het is soms moeilijk om te bedenken waar uw nabestaanden emotionele waarde aan hechten. De kans is zelfs groot dat zij dat op dit moment ook niet weten: die gevoelens komen pas na uw overlijden. Toch is het zinvol om die zaken nu al te bespreken en vast te leggen.
Frustratie en verdriet kunnen ook ontstaan door onbegrip. Bijvoorbeeld als een nabestaande niet begrijpt waarom hij of zij een kleiner deel van de erfenis krijgt. U kunt dat voorkomen met een considerans, dat is een toevoeging aan uw testament waarin u uitlegt hoe u tot de verdeling van uw nalatenschap bent gekomen.
Goed nalaten
Met een testament zorgt u ervoor dat uw nalatenschap goed is geregeld: dat u goed zorgt voor degenen die achterblijven en het verdriet zo veel mogelijk beperkt. Wilt u weten wat u allemaal kunt regelen en hoe dat moet? Maak dan een afspraak, wij helpen u graag.
Meer weten over erfrecht?
Volg ons gratis webinar: ‘Hoe optimaliseer ik mijn nalatenschap?’ waarin we u alles vertellen over levenstestamenten, testamenten en schenken (op papier) Bekijk hier de actuele data en schrijf u in.